Web Analytics Made Easy - Statcounter

جامعه>میراث فرهنگی و گردشگری - چرا کتابخانه پارک شهر، اثر واجد ارزش معماری را مسئولان میراث فرهنگی ثبت ملی نکردند؟

فاطمه علی اصغر: کتابخانه پارک شهر به بهانه مقاوم سازی در آستانه ویرانی قرار می گیرد. پیمانکار این پروژه می گوید برای این اقدامات از اداره میراث فرهنگی مجوز دارد. مدیر اداره میراث فرهنگی تهران اما در گفت و گو با خبرآنلاین، این ادعا را کذب محض می داند و تاکید می کند: «ما به هیچ بنای واجد ارزش میراث فرهنگی اجازه تخریب نمی دهیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

کتابخانه پارک شهر که در منطقه 12 قرار گرفته یکی از نوستالژی‌های تهرانی هاست که در سال 1339 ساخته شده. گفته می شود که این اثر منسوب به هوشنگ سیحون، معمار به نام ایران است.

روزی نیست که تهران در مواجه با ویرانی آثار تاریخی و نوستالژی خود نباشد. اگر دیروز پای موزه ی دفینه در سر میرداماد به میان بود یا تخریب خانه ثابت پاسال در جردن، یا خانه ملکه توران امروز منطقه 12، شاهد تخریب به بهانه مقاوم سازی در کتابخانه پارک شهر است. این کتابخانه سال های طولانی است که پاتوق کتاب خوان های منطقه 12 است، از معدود فضاهایی که این منطقه برای کتاب و کتاب خواندن دارد. حالا می گویند پوسته بیرونی حفظ می شود. آیا حفظ پوسته بیرونی و اقدام به توسعه حاصلی جز ویرانی یک اثر در پی ندارد؟ آیا امروز موزه دفینه جز یک تکه سازه بی هویت پیش ساخته بدون فضای داخلی همخوان چیزی بیش است؟

رجبعلی خسروآبادی، رییس اداره میراث فرهنگی تهران اما می گوید که «محال است ما مجوز تخریب به آثار واجد ارزش تاریخی و هویتی و معماری بدهیم. این ها از ما در خواستی داشتند و در ازای آن ما هم نامه ای فرستادیم که طبق آن نامه باید ویژگی های معماری این بنا حفظ شود.»

هر چند در این نامه ابهامات بسیار وجود دارد. از یک سو گفته شده که باید ارزش های معماری حفظ شود و از طرف دیگر مشخص نکرده که راهکار حفظ این ارزش ها چیست. از سوی دیگر بحث پر چالش ثبت آثار تاریخی هم به میان می آید. کتابخانه پارک شهر واقع در بافت تاریخی و خیابان بهشت جلوی چشم مسئولان شهرداری و شورای شهر در یکی از پر ترددترین مناطق تهران هنوز ثبت ملی نشده است. چرا؟

خسروآبادی پاسخ درستی به این سوال نمی دهد: «این بنا اگر هم ثبت ملی نباشد واجد ارزش است و اگر قرار بر مقاوم سازی باشد مشکلی نیست مگر اینکه المان های تاریخی آن به خطر بیافتد.

بار دیگر رجوع به نامه میراث فرهنگی می کنیم. «نامه» هایی که همواره مسئولان اداره ی میراث فرهنگی تهران از آن ها خبر می دهد اما به نظر می رسد هیچ کارآیی در حفظ ارزش های بناهای میراث فرهنگی پایتخت ندارد. پیشتر هم در مورد چند بنای تاریخی رو به ویرانی صحبت از این دست نامه ها بود.

اینکه چرا این نامه بی اثر هستند. شاید باید به این سوالات پاسخ داد این نامه ها چگونه تهیه و تنظیم می شود؟ آیا این نامه ها دستاورد مطالعه و بررسی شورای فنی میراث فرهنگی است؟ آیا ناظر اداره میراث فرهنگی تهران در این پروژه مشخص است و برای نظارت به عملکرد پیمانکار فرستاده شده است؟

محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بار دیگر باید پاسخگو باشد که مسئولان میراث فرهنگی تهران چگونه در این موارد اقدام می کنند؟

سوالی که پیشتر هم درباره بنای ثابت پاسال از او پرسیده شده بود:چطور ممکن است میراث فرهنگی تهران طی دو سال نتوانسته است، بنای ثابت پاسال را ثبت ملی کند؟

هر چند طالبیان در پاسخ به این سوال می گوید که در حال حاضر مسئولان میراث فرهنگی کشوری به این مسئله ورود کرده اند و اقدامات ثبت این بنا را انجام می دهند.

اما او این پرسش را بی پاسخ گذاشت که وقتی مسئولان میراث فرهنگی تهران به وظایف خود عمل نمی کنند چرا باید همچنان به فعالیت خود ادامه دهند.

تخریب آثار تاریخی در تهران متداول شده است

فریدون برومندی، کارشناس ارشد معماری شیوه مقاوم سازی و نوسازی کتابخانه پارک شهر را زیر سوال می برد: « اگر بنایی واجد ارزش های تاریخی بخواهد مقاوم سازی شود باید آسیب شناسی و ارزش های بنا در روند کار لحاظ شود. مشاور معمار باید در این پروژه ها باشد. مقاوم سازی بدون در نظر گرفتن ویژگی های معماری و هویتی یک اثر به شدت به بنا آسیب می رساند.»

به گفته او، این روند یعنی مقاوم سازی بدون در نظر گرفتن معماری و ویژگی های یک اثر واجد ارزش در تهران متدوال شده است. مثلا مقاوم سازی دانشکده حقوق تهران یکی از این نمونه هاست که بدون در نظر گرفتن ارزش های این اثر بازسازی شده است. اصلا پیمانکار نمی دانسته که این بنا را مهندس فروغی طراحی کرده چه برسد به سایر مسایل دیگر. حالا همین بلا دارد سر کتابخانه پارک شهر که اثری ارزشمند از استاد سیحون است، می افتد.

حال باید از مسئولان پرسد که آیا انجام اقدامات مقاوم سازی در این اثر بررسی و مطالعه دقیق انجام شده است؟ ضایعات ساختمانی دپو شده حاکی از این است که از بتن در این بنا به خوبی بهره گرفته شده و برای دخالت در این بنای ارزشمند باید نقشه های مصوب و بررسی شده در شورای فنی ارائه شود. آیا تا کنون این نقشه ها مصوب شده است؟ سوال بعدی اینکه چرا سقف ها در این حجم گسترده تخریب شده؟

حالا زمان آن رسیده که یکی دیگر از نوستالژی های تهران را از دست دهیم. در ماهنامه ادبی، فرهنگی و هنری «تجربه» شماره 12 که در سال 1391 منتشر شده ، هوشنگ سیحون در مصاحبه با علی فراستی اعلام داشته که : «تمام ساختمان‌ها و استخر پارک سنگلج را که الان به نام پارک شهر شناخته مي‌شود من طراحي کردم. اين پارک در جنوب ساختمان روزنامه اطلاعات بود. يکي از بناهايش هم به محل جلسات انجمن شهر تهران تخصيص داده شده بود. پس از استعفا از رياست دانشکده هنرهاي زيبا به عضويت انجمن شهر تهران انتخاب شدم»

چشم پارک شهر به بهانه مقاوم سازی هویتش را از دست می دهد. کمتر کسی است که نداند، این پارک، یکی از پارک‌های قدیمی پایتخت است. پارکی در قلب تهران در منطقه ۱۲ در محدوده خیابان‌های خیام و شهید فیاض‌بخش. پارکی که ساختش به سال ۱۳۳۹ باز می‌گردد با مساحت تقریباً ۲۵ هکتار که ۸ در ورودی دارد. از جمله شریال های تنفسی این شهر خفه از دود. حالا باید از منظر محیط زیستی هم پرسید که جایز است کتابخانه در این پارک توسعه پیدا کند؟

۴۷۴۷

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۵۶۸۸۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توافق‌نامه‌ای برای حمایت از صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان

توافق‌نامه همکاری دو جانبه بین سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری و پارک علم و فناوری استان سمنان در راستای توسعه صادرات محصولات شرکت‌های مستقر در پارک این استان منعقد شد.

به گزارش ایسنا، توافق‌نامه مذکور در راستای کمک به توسعه صادرات محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان و واحدهای فناور مستقر در پارک علم و فناوری استان سمنان، بین پارک علم و فناوری استان سمنان در بحث توسعه صادرات محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان و واحدهای فناور و سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری منعقد شد.

همکاری دو جانبه در خصوص توسعه سرمایه‌گذاری، روابط بین‌الملل و صادرات محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان و واحدهای فناور مستقر در پارک علم و فناوری استان سمنان در راستای تحقق اهداف و ماموریت‌های پارک در راستای انتخاب شرکت‌های دارای ظرفیت صادراتی در حوزه‌های مختلف و بررسی اولیه ظرفیت‌های صادراتی و محصول شرکت، اتصال شرکت‌های دارای ظرفیت صادراتی در حوزه‌های مختلف به کارگزار صادراتی یا کارگزاران تجارت برون مرزی مورد تایید برای ارزیابی سطح صادراتی شرکت (ERA)، برگزاری دوره‌های مهارت افزایی جهت توسعه صادرات شرکت‌های دارای ظرفیت صادراتی در حوزه‌های مختلف، ارتباط با کارگزار معتبر ارائه‌دهنده خدمات حقوقی در حوزه صادرات محصولات و عقد قراردادهای بین‌المللی و برگزاری مشترک نمایشگاه‌های بین‌المللی است.

پارک علم و فناوری استان سمنان متعهد شد از تمامی ظرفیت‌های خود جهت توسعه سرمایه‌گذاری، روابط بین‌الملل و صادرات محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان و واحدهای فناور مستقر در پارک علم و فناوری استان سمنان استفاده و فضا، امکانات و زیرساخت‌های لازم جهت انجام موارد مرتبط با موضوع تفاهم‌نامه را تامین کند.

سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری نیز متعهد شد نیروی متخصص، امکانات فنی و زیرساخت‌های تخصصی لازم جهت انجام موارد مرتبط با موضوع تفاهم‌نامه را تامین و اتصال شرکت‌های دارای ظرفیت صادراتی در حوزه‌های مختلف به کارگزار صادراتی یا کارگزاران تجارت برون مرزی مورد تایید برای ارزیابی سطح صادراتی شرکت (ERA) تسهیل کند.

به نقل از معاونت علمی ریاست‌جمهوری، در جریان این توافق‌نامه معاونت علمی مسؤولیت تسهیل اتصال شرکت‌های دانش‌بنیان و واحدهای فناور مستقر در پارک علم و فناوری استان سمنان را به کارگزاران حقوق بین‌الملل جهت بررسی قراردادهای بین‌المللی شرکت‌ها و دریافت مشاوره‌های حقوق بین‌الملل عهده‌دار شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ماجرای حصار‌کشی در پارک لاله چیست؟ شهرداری درختان لاله را هم قطع می‌کند؟
  • توافق‌نامه‌ای برای حمایت از صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان
  • روایتی از نامهربانی مردم با یار مهربان + فیلم
  • ماجرای حصارکشی در بوستان لاله تهران چیست؟
  • توسعه گذر و مسیرهای گردشگری در تهران/ سرانجام ایجاد شهرداران ویژه ناحیه چه شد؟
  • پاسخ میراث فرهنگی به ماجرای «سنگلج»
  • تفاهم‌نامه جامع فرهنگی تهران - باکو مجدد امضا شود
  • اختلاف‌نظر درباره تصادف‌های پرماجرای تهران | نخستین قربانی؛ موسیقیدان مشهور یا روزنامه‌نگار معروف؟
  • افزایش ۲۰ درصدی اعضای کتابخانه‌های فعال در استان اردبیل
  • انعقاد تفاهم‌نامه مشترک حوزه گردشگری با ۶ استان در نمایشگاه ایران اکسپو