Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@00:14:11 GMT

بازگشایی مردمیِ قدیمی‌ترین کتابخانۀ عمومی پایتخت

تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۸۹۵۹۰۳

بازگشایی مردمیِ قدیمی‌ترین کتابخانۀ عمومی پایتخت

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، خیابان بهشت سال‌هاست که میزبان قدیمی‌ترین کتابخانۀ عمومی پایتخت است. یک سال پس از افتتاح قدیمی‌ترین بوستان عمومی تهران در محلۀ سنگلج، کتابخانه‌ای در آن ساخته شد تا عنوان قدیمی‌ترین کتابخانۀ عمومی پایتخت را با بیش از ۵۰ سال عمر ازآنِ خود کند. هم‌نشینی دوستداران طبیعت و علاقمندان کتاب بیش از نیم قرن است که خاطرۀ جمعی پایتخت‌نشینان را رقم زده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتابخانۀ عمومی پارک شهر شاهد حضور پنج نسل از مردم تهران بوده است؛ چه بسا خانواده‌هایی که از پدربزرگ و مادربزرگ، پدر و مادر، فرزند، نوه و نتیجه، سال‌هایی از عمر خود را با مطالعه در این کتابخانۀ گذرانده باشند. این خاطره به بخشی از فرهنگ مردم تهران بدل شده و از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است.

باسابقه‌ترین کتابخانۀ پایتخت برای میزبانی شایستۀ مردم نیاز به بازسازی و نوسازی داشت. بعد از ۴۵ سال خدمت مداوم به قشرهای مختلف باید تجدید قوا می‌کرد تا در سنین میان‌سالی، همچون جوانی سرحال، پذیرای کودکان تا کهن‌سالانی باشد که می‌خواهند خوش‌ترین اوقات خود را در آن بگذرانند. کتابخانۀ مرکزی پایتخت برای بازسازی اساسی، سه‌سالی تعطیل شد اما اکنون با تدارکی ویژه، تبدیل به محیطی جذاب برای مشتاقان کتاب شده است. کتابخانۀ پارک‌شهر در عین حفظ اصالت، ایمن و نوسازی شد و با افزوده‌شدن بخش‌هایی جدید، چشم به راه حضور دوبارۀ مردم در آن است.

در روز بازگشایی، بخش‌های مختلف کتابخانه آمادۀ بازدید همگانی است. والدین با فرزندان خود می‌توانند اوقات خوشی را بگذرانند. همچنین پژوهشگران از اتاق‌های انفرادی مطالعه، دانشجویان از بخش پایگاه‌های اطلاعاتی، دوستداران کتاب از سالن‌های جدید مطالعۀ بانوان و آقایان، محققان از مخزن مرجع و کتاب‌های غیرفارسی و بخش جدید نشریات و نابینایان از بخش اختصاصی خود می‌توانند دیدن کنند. با تدارک‌های ویژه‌ای که برای دسترسی معلولان و توانیابان صورت گرفته است، این عزیزان نیز می‌توانند در مراسم شرکت داشته باشند.

علی نیکنام، مدیر کل کتابخانه‌های عمومی استان تهران درباره کتابخانه مرکزی پارک‌شهر گفت: این کتابخانه که نزدیک به محله قدیمی سنگلج در منطقه ۱۲ شهر تهران واقع شده، فعالیت خود را از سال ۱۳۴۰ در بخشی از محوطه پارک‌شهر آغاز کرد و در سال ۱۳۵۰ به ساختمان فعلی خود در ضلع جنوب غربی این پارک منتقل شد و از همان ایام به‌دلیل قدمت و وسعت خود، همواره یکی از پر مراجعه‌ ترین کتابخانه‌های عمومی شهر تهران بوده است.

وی افزود: اما از آنجا که فعالیت این کتابخانه طی حدود ۵۰ سال گذشته، تنها با اعمال برخی تعمیرات سطحی ادامه یافته بود، فرسوده شدن تأسیسات و مشکلات زیرساختی این بنای قدیمی، رفته رفته باعث اخلال در فعالیت‌های این کتابخانه شد؛ موضوعی که طی سال‌های اخیر همواره مورد اعتراض اعضا و مراجعه کنندگان کتابخانه عمومی پارک‌شهر بود.

 نیکنام، با اشاره به ضرورت بازسازی این کتابخانه گفت: طبیعتا طی پنج دهه‌ای که از عمر این بنا می‌گذشت، تمام زیرساخت‌های بنای کتابخانه عمومی پارک‌شهر اعم از لوله‌کشی آب، فاضلاب، گاز، سیم‌کشی برق، تاسیسات سرمایشی و گرمایشی، به شدت صدمه دیده بود؛ به خصوص قرار گرفتن این بنار در محوطه رطوبت‌زای پارک‌شهر باعث تشدید این آسیب‌ها به بنای کتابخانه شده بود. به طوری که علاوه بر قطعی گاه و بی‌گاه برق، ترکیدگی لوله آب، مشکلات فاضلاب و نداشتن سیستم گرمایشی و سرمایشی مناسب، امکان وقوع آتش سوزی در کتابخانه وجود داشت.

مدیر کل کتابخانه‌های عمومی استان تهران یادآور شد: از سال ۱۳۸۳ که کتابخانه عمومی پارک‌شهر زیر نظر نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور قرار گرفت، بحث ضرورت بازسازی و تعمیر بنای قدیمی این کتابخانه همواره مطرح بوده، اما از یک سو عدم تأمین اعتبارات لازم و از سوی دیگر ملاحظات سازمان میراث فرهنگی که این بنا را دارای ارزش میراثی می‌دانست، باعث به تعویق افتادن تعمیرات اساسی در این بنای ۵۰ ساله شده بود.

نیکنام ادامه داد: با گشایش اعتباری که نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از محل دریافت نیم‌درصد شهرداری‌ها ایجاد کرد بنا شد بعد از ۵۰ سال، تعمیرات اساسی با حفظ اصالت و ارزش تاریخی بر روی بنای کتابخانه انجام شود. بر این اساس طی مکاتبه با سازمان میراث فرهنگی و اخذ مجوز مرمت و بازسازی بنای کتابخانه عمومی پارک‌شهر طراحی‌های لازم در بحث مقاوم‌سازی برای میزبانی شایسته از مردم و مراجعه کنندگان به این کتابخانه، توسط کارشناسان اداره کل عمرانی نهاد صورت گرفت.

وی درباره بخش‌ها و تجهیزات جدید اضافه شده به کتابخانه پس از عملیات عمرانی نیز گفت: از آنجا که امکان گسترش و افزایش بنا با توجه به ملاحظات سازمان میراث فرهنگی وجود نداشت، در طراحی صورت گرفته سعی شد بیشترین بهره‌برداری از فضای موجود صورت گرفته و تمام بخش‌های آن بر اساس استانداردهای کتابخانه‌ای طراحی شود.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان تهران افزود: از این رو پس از عملیات عمرانی، برخی از بخش‌های کتابخانه از حیث کمیت و کیفیت تجهیزات و ارائه خدمات دستخوش تغییر شد که بر این اساس در طبقه منفی یک این کتابخانه سالن‌های مطالعه بانوان و آقایان با طراحی و تجهیزات جدید قرار گرفته که به ترتیب ۲۴۷ و ۳۱۵ مترمربع افزایش یافته است. در حالی که تا پیش از عملیات عمرانی این مساحت به ترتیب ۲۰۱ و ۴۸۲ مترمربع بود.

وی ادامه داد: همچنین دو نمازخانه برای بانوان و آقایان، سرویس‌های بهداشتی بانوان، آقایان و معلولین، نصب و اجرای آسانسور ارتباط‌دهنده بین طبقه منفی یک و همکف و همچنین تعبیه تأسیسات موتورخانه‌ای در فضایی با متراژ ۱۲۲ مترمربع از دیگر بخش‌های جدید این کتابخانه است.

نیکنام درباره بخش‌ها و تجهیزات اضافه شده در طبقه همکف کتابخانه مرکزی پارک‌شهر نیز توضیح داد: در طبقه همکف نیز بخش‌ها و امکاناتی چون گیت و کانتر پذیرش و اطلاعات در قسمت ورودی اصلی، بخش جدید پیش ثبت نام به منظور جلوگیری از ایجاد ازدحام، تکریم مراجعین و مکانیزه کردن ثبت نام و بخش جدید جستجو و امانت منابع اطلاعاتی و با طراحی کانتر خاص به منظور ارائه خدمات مناسب و درخور مراجعان قرار گرفته است.

وی ادامه داد: مخزن مرجع و کتاب‌های غیرفارسی (عربی، انگلیسی، فرانسوی، آلمانی و روسی) با انتقال از طبقه منفی یک به طبقه همکف و با افزایش متراژ به ۳۵۵ مترمربع، و نیز تعبیه تعداد ۱۸۰ قفسه کتاب با طراحی منحصر به فرد و با ظرفیت بالغ بر ۷۲ هزار نسخه کتاب، بخش جدید محققین فردی با متراژ ۴۸ مترمربع، برای استفاده پژوهشگران در قالب اتاق‌های انفرادی مطالعه با خدمات ویژه از قبیل فضای انحصاری، اینترنت پر سرعت بی‌سیم و... از دیگر امکانات ایجاد شده در این طبقه است.

نیکنام همچنین بخش مستقل و جدید پایگاه‌های اطلاعاتی، با امکان برقراری دسترسی به پایگاه‌های معتبر داخلی و خارجی و جستجو و بازیابی متن کامل مقالات و اطلاع‌یابی از جدیدترین دستاوردهای علمی و پژوهشی برای پژوهشگران، بخش جدید نشریات در مجاورت بخش پایگاه‌های اطلاعاتی با امکان دسترسی مراجعان به محتوای دیجیتال نشریات، بخش مستقل کودک و بخش مستقل نابینایان را از دیگر بخش‌های ایجاد شده در این کتابخانه عنوان کرد.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: نهاد كتابخانه های عمومی کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۹۵۹۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه‌اندازی کتابخانه تخصصی ارتباطات در تبریز

شهردار تبریز از راه‌اندازی کتابخانه تخصصی ارتباطات در این کلان‌شهر خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌شرقی، یعقوب هوشیار عصر امروز _پنجشنبه سیزدهم اردیبهشت_ در دیدار با هیأت رئیسه شورای هماهنگی روابط عمومی‌های استان آذربایجان‌شرقی، ضمن ارزیابی مثبت از حضور اصحاب رسانه در جمع این شورا اظهار کرد: حضور فعالین رسانه‌ای در روابط عمومی دستگاه‌های دولتی اتفاقی ارزشمند است.

وی با اشاره به ضرورت ایجاد روحیه مطالبه‌گری در مردم افزود: مطالبات مردمی اگر بر اساس اولویت‌ها و نیاز جامعه و همچنین در راستای رفاه مردم طرح شود، شاهد توسعه کشور خواهیم بود.

شهردار تبریز با اشاره به نقش رسانه‌ها در افزایش مشارکت‌های مردمی اظهار کرد: رسانه‌ها حلقه واسط مشارکت مردم در مدیریت شهری و استانی و همچنین حضور فعال در جامعه هستند.

وی با بیان اینکه نباید از مطالبات اصلی غافل باشیم، ادامه داد: شورای هماهنگی روابط عمومی‌های استان نظام هماهنگی منسجمی برای احصای مطالبات دارد که با بهره‌گیری از ظرفیت‌های آن، باید دغدغه‌ها را پیش رو بگذاریم و راه حل پیدا کنیم.

هوشیار با اشاره به ظرفیت‌های بی‌نظیر تبریز به نسبت سایر کلان‌شهرها خاطرنشان کرد: تبریز ظرفیت‌های ویژه‌ای همچون شهر بدون گدا و شهر بدون مهاجر را دارد که در دیگر کلانشهرها دیده نمی‌شود، اما گاهی مقایسه‌هایی صورت می‌گیرد که صحیح نیست.

وی افزود: هماهنگی بین بخشی شورای هماهنگی روابط عمومی‌های استان ظرفیت خوبی است و این شورا باید در بحث امیدآفرینی تلاش بیشتری داشته و اقدامات انجام یافته را پوشش دهند.

هوشیار با اشاره به وظایف متعدد شهرداری‌ها در حوزه خدمات شهری یادآور شد: در کنار این وظایف، موضوعات جدیدی همچون بحث‌های اجتماعی، فرهنگی و ورزشی در دهه اخیر به وظایف شهرداری اضافه شده است.

شهردار تبریز با اشاره به ورود شهرداری به حوزه مسائل و موضوعات اجتماعی گفت: در حال حاضر در موضوعات اجتماعی جامعه مشکل داریم. باید به سمت انجام کار اجتماعی حرکت کنیم.

وی همچنین از افتتاح مجتمع پردیس فرهنگ و رسانه تبریز در روزهای آینده خبر داد و گفت: یک مجموعه ورزشی اختصاصی برای اهالی رسانه‌ها، یک کافه کتاب، امکاناتی برای رسانه‌ها همچون استودیو، اتاق کنفرانس و آمفی‌تئاتر ۳۰۰ نفری بخش‌های مختلف پردیس فرهنگ و رسانه شهرداری تبریز هستند که این مجموعه در اختیار رسانه‌ها و گروه‌های مرجع قرار می‌گیرد.

کد خبر 750144

دیگر خبرها

  • تجلیل از برگزیدگان دومین دوسالانه نشان هدهد سفید در گیلان
  • روایتی از نامهربانی مردم با یار مهربان + فیلم
  • ادامه ساخت و ساز شهرداری زاکانی در پارک‌ها (+ عکس) / دیوار کشی در بخش‌هایی از این بوستان قدیمی تهران
  • ادامه ساخت و ساز شهرداری زاکانی در پارک‌ها؛ دیوار کشی در بخش‌هایی از این بوستان قدیمی تهران/ عکس
  • (تصاویر) تهدید درخت‌های قدیمی پارک لاله؟
  • راه‌اندازی کتابخانه تخصصی ارتباطات در تبریز
  • رونمایی از کتاب «دنیای کسی را عوض کرده‌ای؟»
  • مشارکت ۳۱ استان کشور در دومین دوره جشنواره ملی دوست من کتاب
  • افزایش ۲۰ درصدی اعضای کتابخانه‌های فعال در استان اردبیل
  • کارگاه‌های آموزشی شعر و داستان کودک و نوجوان در همدان